2011. május 25., szerda

Harc a virágszirmos zöld Earl Grey-ért


32 gramm zörgött a doboz alján. A két hölgy nem tudott megegyezni, melyikük vigye, végül én tettem igazságot. Bár 50 grammnál kevesebbet nem mérek ki máskor, ez meg már úgy is kevesebb volt, kettéosztottam, és egy-egy kiskanálnyit mindkét vásárló vihetett haza.
Pár nap alatt elfogyott az egy kiló...

2011. május 19., csütörtök

Buddha és örömzene


Vági Zsigmond, Lőrincz Judit, és a lányok, akiknek csak guggolva jutott hely a tealap szemléléséhez

Petz Bálint

Ezt látták a kirakatból

Jam session...

Én meg csak ülök a pulton, és ritmusra lóbázom a lábamat...

Öröm, ha generációk, eltérő zenei és életstílusok békében megférnek egymás mellett. Még nagyobb öröm, ha jól is érzik magukat együtt.

Egyévesek lettünk, s az ünnepet összekapcsoltuk a soron következő Tízmilliószoros Nappal. Ezeken a - buddhisták nem lévén, teaünneppé varázsolt - napokon volt már nálunk könyvbemutató, sajtbemutató, bonbon bemutató, most zenére vágytunk. A tavalyi Mosolytee Teanapok Balaton-felvidéki helyszínén házigazdánk egy gitárművész volt, rá gondoltunk, ám objektív okokból nem tudott eljönni. Népzenész ismerőseinknek pedig fellépésük volt ekkor, így minden szervezésünk dugába dőlt. Hirtelen ötletként a bolt facebook-oldalán keresgélve találtunk egy gitárost, Vági Zsigmondot. Vállalta, eljött Veszprémből, hogy május 17-én emelje az est hangulatát.
Aztán... a meghirdetett kezdéskor nem volt egy árva vendég sem. Hangolás, nézelődés kifelé a fejünkből, hogy mi van ilyenkor...? Majd jött az első, a második, s így tovább... Két srác toppant be a facebookról, kiderült, hogy egyikük profi zenész, Petz Bálint. Némi nézelődés és beszélgetés után elkérte Zsigmond másik gitárját, kezdődött az örömzene.

A Vindornyalaki Mesék Falva (más néven Élhető Lét, lásd korábban a Balaton-felvidéki teanapoknál) keze sokáig elér: bár egyikünk sem ismerte egymást, mindkét zenész arról a vonalról jutott el hozzánk. Ők is csak utólag tudták meg tőlünk ezt a kapcsolódási pontot. Apró ez az ország. S hogy mennyire apró? Törzsvendégünk egy kedves, idősebb egyetemi tanár a Pázmányról, valahogy köré gyűltek itt is a fiatalok, és kiderült hogy mindenki ismer valakit, akit a másik is.
Aztán megjelent Gianpaolo, hogy vele nemzetközivé váljon a társaság. Kis körök alakultak ki, közös éneklés, hason dobolás (egy vendégünk szerint "légy a saját hangszered"), vásárlás, kóstolás, beszélgetés... A jó hangulat az utcáról is becsábított néhány vendéget, a pici boltban nagy volt a sürgés-forgás, még a "teraszra" is jutott belőle. Tetszett, hogy néhányan pár perc után otthonosan mozogtak nálunk.
A fiúk csak zenéltek, zenéltek, az idő repült, a félórásnak szánt gitár-blokkból így lett két órás jam session. Latin-és jazz-improvizációk, énekelt versek (Lőrincz Judit hangjával Lohonyai Zoltán költeményei), napsütéses koraeste...

No hiába, olykor többet ér a spontaneitás bármely szervezésnél.

Köszönjük zenésznek, vendégnek a közreműködést, a mosolyt, a meleg, baráti hangulatot, a másnapi üzeneteket!

A helyszínen készült videók:



A következő Tízmilliószoros Nap július 5-én lesz.



Az oldal átalakítása folyamatban van... :)

2011. május 15., vasárnap

Nevető Buddha ünnepe a Mosoly Tee-nél


Kedves Barátunk!

Egyévesek vagyunk!
Május 17-én, kedden este 18 órára hívunk szeretettel, hogy ünnepelj velünk.
Ez a nap –ahogy a tavalyi nyitó partink - ismét Tízmilliószoros Napra esik, s ahogy ilyenkor szoktuk,teaünneppé formáljuk ezt a buddhista ünnepet.
Teázás és beszélgetés közben kívánjunk egymásnak, magunknak minden jót, hogy tízmilliószorosan váljon valóra.
A naphoz méltó pozitív cselekedetként (s milyen ajándékkal várjunk
Titeket ezen ünnep alkalmával, ha nem akciókkal!) egyes
kerámiáinkat, csokoládéinkat és teáinkat 10-70 %-kal
kedvezőbb áron kínáljuk egész nap.
Sőt! Vági Zsigmond barátunk élő gitárjátéka emeli az est fényét: latin és jazz-improvizációk, énekelt versek.
Lelkigyakorlatként tehát szolgáljon a zene, és a teák ízének élvezete.

A keddi viszontlátásra!

(Az oldal átalakítása folyamatban van.)

2011. május 8., vasárnap

Acai mango - a teljesértékű táplálék


Acai Berry, így is nevezik ezt az Amazonas vidékéről származó apró, lila bogyós gyümölcsöt. Egyes állítások szerint csak ezzel élve is megkapja szervezetünk az összes fontos tápanyagot. Zsíroldó hatása kitűnő, ám igazán a kiemelkedő antioxidáns-tartalmáról ismert, mely a szőlőnél tízszer, a fekete áfonyánál kétszer nagyobb. Öregedésgátló hatása miatt a kozmetikai ipar is foglalkozik vele. Egészségvédelemben és krónikus betegségeknél (pl. rák, szív- és vérkeringési problémák) kiegészítő terápiaként is használják.

A Celestial Seasonings céget 1969-ben alapították lelkes, kísérletező kedvű fiatalok. Jövőjüket annak szentelték, hogy természetes eredetű gyógynövényteáikkal segítsék elő, hogy az emberek egészségesebb életet élhessenek. Ma a Celestial Seasonings Észak-Amerika legnagyobb gyógynövénytea előállítója, évente több mint 1,6 milliárd csésze teát szolgálnak fel a világon ezen márkanév alatt.

Összetevők: hibiszkusz, csipkebogyó, narancshéj, természetes acai bogyó, mangó és egyéb aromák (9%), szederlevél, acai bogyó (1%), acai bogyó püré (1%). A 10 filteres csomagolás ára 550.- Ft.

2011. május 1., vasárnap

Tavasz, eső, tea

Fotó: Sweet home by the river

Kellemes teázás egy védett teraszon... ilyen esős időben melengeti a szívünket.
Nyárra pedig jönnek majd a különleges jegestea-receptek.

(Az oldal átalakítása folyamatban van... :))